Сьогодні святковий день у меншої половини християнського світу, але ми все одно знаємо, що сьогодні люди згадують Ісуса. Казав Павло: «Как бы ни проповедали Христа, притворно или искренно, я и тому радуюсь и буду радоваться». Тому ми за те, щоб Великдень був хоч кожної неділі. Люди б частіше згадували Христа. Користуючись тим, що в нас по особливому піднесеній настрій, я хочу порозмірковувати на тему «ШУКАЙТЕ І ЗНАЙДЕТЕ».

Взагалі, ця фраза взята з нагорної проповіді і ніякого відношення до Великодня не має. Та принцип, що в ній закладений Христом діє у всі часи.

 

Перед тим як ми почнемо, хочу вас запитати: після того, як Христос воскрес, кому він першому з’явився? «Воскреснув рано в первый [день] недели, [Иисус] явился сперва Марии Магдалине, из которой изгнал семь бесов.» (Мар.16:9) Марк та Іван пишуть, що першою була Марія Магдалина. Матвій пише, що вона була не одна, але те, що була першою не заперечує.

Чому саме Марії Магдалині? Чому не Петру – скелі, на якій Церква мала будуватися?

Отже Магдалина. З її імені виходить, що вона була родом з Магдали, городок на березі Галілейського моря. Ісус з неї вигнав сім демонів. Далі, ЩО МИ ЩЕ ЗНАЄМО ПРО МАРІЮ МАГДАЛИНУ? Нажаль більш нічого… Лише Лука згадує її «После сего Он проходил по городам и селениям, проповедуя и благовествуя Царствие Божие, и с Ним двенадцать, и некоторые женщины, которых Он исцелил от злых духов и болезней: Мария, называемая Магдалиною, из которой вышли семь бесов…»

Але нам потрібно визначити, який фактор послужив тому, що Ісус Христос явився саме їй.

Вона була серед тих не багатьох, хто слідував за Ісусом на Голгофу, була свідком жорстокого розп’яття.

Відтворимо картину останніх днів: Ісус сказав СВЕРШИЛОСЬ близько третьої години дня, в п’ятницю, до настання суботи залишалось 3-4 години, до заходу сонця. В суботу заборонялась всіляка робота, і навіть тіла розп’ятих залишались висіти на хресті. Тому Йосип з Аримафеї домовився з Пілатом за тіло, щоб поховати. Никодим приніс миро з алое, щоб помазати тіло. І таким чином, квапливо, пройшло поховання. І троє євангелістів пишуть про те, що Марія Магдалина знаходилась біля гробу тоді, коли Ісуса ховали.

Далі була субота, всі знаходились у спокої, і в неділю, ранесенько, тільки починало світати, Марія пішла до гробу з іншими жінками. Вони журилися, хто їм відсуне камінь, та все одно йшли.

Далі я ходів би визначити три пункти, які я знайшов у цій історії.

1.Першим пунктом є сам факт того, що Христос з’явився не чоловіку, а жінці. Є люди, які намагаються спростувати богонадхненність Біблії стверджуючи, що Біблія – це лише книга, а записи, які попали до її сторінок є чистою вигадкою. Що насправді, нічого подібного ніколи не було і це лише художні твори з метою власного збагачення автора. Для того, щоб якось вплинути на людей віруючих в Бога, Диявол намагається поставити під сумнів Його слово. Так було у випадку з Євою: "ПОДЛИНО ЛИ СКАЗАЛ БОГ?" Такої ж тактики дотримувались і атеїсти. Всілякими засобами ніби то довести, що живе слово Боже – це лише випадково кимось вигаданий текст. Напевне, найбільший доказ того, що Христос дійсно воскрес – це християни, які несуть полум’я Євангелії на протязі тисячоліть, і їх ніщо не може спинити.

Але історія з’явлення Христа Марії також, певне, в сотий раз підкреслює правдивість Божого Слова.

Справа полягає в наступному: якщо люди, що писали євангелії хотіли б сподобатись читачеві, ні один з них не написав би, що Христос з’явився жінці. Голос жінки в Юдеї не мав такої ваги, як голос чоловіка.

***

Коли єврей, Матвій описує насичення 4000 людей то каже: «а евших было четыре тысячи человек, кроме женщин и детей». Жінок навіть не рахували.

***

Навіть учні Христа не повірили Марії Магдалині, коли вона сказала, що бачила Ісуса.

Але «що низько в людей, те високо перед Богом». І якби автори євангелій переслідували якусь іншу мету, крім як передати події у всій точності, то вони б напевно не писали, що Христос з’явився жінці. Та Бог пильнує над словом своїм. СЛАВА ЙОМУ.

Між іншим, ви знаєте, яке саме розповсюджене жіноче ім’я на планеті? МАРІЯ. А чоловіче? Іван – учень, що перший повірив, що Христос воскрес.

2.Другий пункт. Марія була людиною, в житі якої відбулося чудо. Під час зустрічі з Христом Марія пережила те, що змінило її життя кардинально. Бути одержимою демонами, і раптом – відчути свободу. Марія просто не могла забути того дарунку, що приніс їй Христос.

Вона ходила за Ним, як і учні, та любила Його значно більше. Та ось Він похований, і здавалося б все закінчилось. Та вона продовжувала шукати. Її серце все прагнуло до Того, Хто казав слова вічного життя, до Того, Хто дав надію на майбутнє. І сталося, виповнились слова Христа: «хто шукає – той знайде».

3. І третій пункт, це символічне значення слів Марії Магдалини: «Я видела Господа» Ів. 20:18.

В цій новині Марії прихована сама суть християнства. Тому що християнин, це та людина, яка може сказати: «Я бачив Господа». Християнство не є знання про Ісуса, але знання Ісуса.

Воно не означає вивчення шляхів, по яким ходив Ісус, воно означає самому зустріти Його. Це впевненість в тому, що Він живий.

Ісус не персонаж книги, а жива людина. І не достатньо вивчати життя Христа, як якоїсь іншої великої історичної особистості. З цього можна почати, та закінчити потрібно особистою зустріччю з Ним Самим.

І є різниця в людях, які знають про Христа, і які знають Христа. Я знаю багато про Ющенка, я знаю, яка у нього сім’я, його біографію. Та є різниця між тим, щоб знати самого президента.

Так в наш час майже всі знають про Ісуса, але на превеликий жаль мало хто знає Його Самого. І найвидатніший вчений теолог світу, який знає все про Ісуса, знає менше, ніж самий скромній християнин, який пережив особисту зустріч, і знає Його Самого.

І короткий підсумок: В цей святковий для нас час, для нас, як таких, що пережили особисту зустріч з Христом. Ми будемо вдячні Богові, що він відкрився нам через Ісуса, і ми можемо з серцем повним радості сказати: МИ БАЧИЛИ ГОСПОДА і це буде правда.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Категорії: Статті

Напишіть відгук


Джерело